Zigzag in circles

Een nieuwe frullesk-uitdaging! Hoeken en diagonalen die ontstaan door rond te breien. Chique, soepel en met een geweven look. Met de frullesk-techniek is dat niet zo ingewikkeld, als je kunt tellen en breien met draden op links, is het zelfs vrij simpel.

Het patroon op de boordjes loopt ook diagonaal door een simpele gekruiste steek; bij het boordje onderaan lopen de lijnen naar rechts en bij het boordje bovenaan naar links.

Het patroon

In ‘Zigzag in Circles’ patroon staat uiteraard deze col stap voor stap beschreven; de gebruikte steken, garens, telpatronen, e.d. Ook staat uitgelegd wat je moet doen als je een andere omvang wilt hebben. Het patroon bestaat uit 8 (ruim opgezette) pagina’s. De frullesk-techniek wordt uitgebreid beschreven in een apart artikel dat is bijgevoegd. Je vindt hier uitleg over de techniek zelf, de beste breimethode en hoe je makkelijk met 2 draden op je linkerhand averecht kunt breien (In totaal 5 pagina’s).

Garen

Deze col kan gebreid worden met garen uit categorie Super Fine ( sokkenwol en fingering dikte).

Dit is een perfecte gelegenheid om met garens van je favoriete ‘indie dyer’ te werken. Independant dyers zijn mensen die met veel liefde en aandacht op kleine schaal het garen met de hand verven, hierdoor is iedere streng al een kunstwerkje op zich. Voor de Zigzag-col van de afbeelding heb ik gekozen voor garen van Atelier Lindelicht. Dit is één van m’n favoriete indie dyers in Nederland. Zij staan met hun Lindewol op beurzen en verkopen nu ook via hun website. Ze hebben meer dan op hun website staat, mocht het garen niet zichtbaar zijn dan kun je daarvoor altijd contact met ze opnemen.

Een van de vele mooie alternatieven zijn de garens van Jilly and Kiddles in Rhode Island, VS . Niet echt ‘local’ voor mij, maar ook garen om je vingers bij af te likken. Voor deze zig-zag col is het ‘Smart Sock’-garen een goede keus.

Kies 2, zoveel mogelijk, effen kleuren of tinten met een goed contrast.

Hoeveel nodig?

In totaal had ik voor deze royale col 250 gr. garen nodig: 190 gr. in kleur Amber en 60 gr. in kleur Amazoniet. Ongeacht de omvang van je col, de garenverhouding bedraagt ongeveer 75% garen A en 25% garen B.